INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Karoliną Zaporą.

Karolina Zapora

Mleko i produkty mleczne

Odpowiednie spożycie mleka i produktów mlecznych w trakcie trwania ciąży jest niezwykle istotne, gdyż warunkuje dowóz potrzebnej ilości wapnia.

Mleko i produkty mleczne

Zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy jest w trakcie ciąży wyraźnie zwiększone. Produktem, który jest najlepszym źródłem wapnia w diecie jest mleko, które dodatkowo dostarcza także szereg innych składników kościotwórczych i pod tym względem nie może się, z nim równać  żaden inny produkt żywnościowy. Ponadto zawarty w mleku wapń cechuje się wyjątkową przyswajalnością. Biodostępność tego składnika z mleka waha się na poziomie aż 80%. Wprawdzie źródłem wapnia w pożywieniu są także warzywa oraz przetwory zbożowe, jednak przyswajalność tego minerału z wymienionych produktów żywnościowych jest niezwykle niska (ok. 13%). Aby kobieta ciężarna była w stanie pokryć zwiększone zapotrzebowanie na wapń powinna wypić w ciągu dnia przynajmniej 3 szklanki mleka, lub w przypadku złej tolerancji, taką samą ilość fermentowanych napojów mlecznych (kefir, jogurt naturalny). W diecie należy ponadto wybierać chude produkty mleczne, gdyż tłuszcz zawarty w tłustym mleku i jego przetworach dostarcza dużej ilości energii, nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, co sprzyja rozwojowi miażdżycy, a także predysponuje organizm dziecka do kłopotów z układem krążenia w przyszłości. Należy pamiętać, że sery twarogowe są uboższe w wapń niż mleko, z którego zostały wyprodukowane. Kobieta w ciąży nie powinna natomiast spożywać mleka niepasteryzowanego, a także serów miękkich jak brie, camembert, feta, roquefort, ze względu na potencjalne ryzyko zakażenia Listerią, stanowiącą poważne zagrożenie dla płodu.

autor: Dobry Dietetyk (MK)

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Czy wolno pić kawę w ciąży?

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Generalnie kobieta w ciąży nie powinna pić kawy. Zbyt duże jej spożycie może wpływać negatywnie na rozwijający się organizm dziecka, zwiększając ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu ...

czytaj więcej

Ciąża pod okiem dietetyka

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Narodziny dziecka to niezwykle ważny okres w życiu każdej kobiety. Jednym z najważniejszych czynników warunkujących prawidłowy przebieg ciąży, a także późniejsze zdrowie dziecka jest prawidłowe ...

czytaj więcej
POKAŻ