INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Karoliną Zaporą.

Karolina Zapora
06 List

Dynia - królowa jesieni!

Poznaj cenne właściwości niekwestionowanej królowej jesieni czyli DYNII!

Jej korzyści nie sposób wyliczyć:

-jest niskokaloryczna, więc spokojnie mogą po nią sięgać osoby na diecie redukcyjnej
-jest cennym źródłem potasu
-zawiera substancje antyoksydacyjne w tym wit. E., chroniąc nas w ten sposób przed działaniem wolnych rodników
-jest lekkostrawna, przy czym ilość błonnika zależy od jej odmiany
-zawiera m.in. chiroinozytol – związek, który może przyczyniać się do obniżania poziomu glukozy we krwi
-soki oraz przeciery z dyni mają działanie moczopędne co może być wykorzystywane w schorzeniach nerek czy układu krążenia
-oraz wiele, wiele innych...

Jak wykorzystać dynie w kuchnie?

-jako najbardziej popularną zupę krem (idealna na te jesienne wieczory)
-jako placuszki, racuchy a nawet naleśniki
-świetny dodatek do sałatki w wersji np. pieczonej czy marynowaną
-jako przetwory tj. konfitury, dżemy, kompoty i inne

Korzystajcie, bo niedługo znów do niej zatęsknimy :) 

Moi pacjenci mogą potwierdzić, że w ich jadłospisach dynia obecnie pojawia się w różnych wersjach :)

Twój komentarz




POKAŻ