Jej korzyści nie sposób wyliczyć:
-jest niskokaloryczna, więc spokojnie mogą po nią sięgać osoby na diecie redukcyjnej
-jest cennym źródłem potasu
-zawiera substancje antyoksydacyjne w tym wit. E., chroniąc nas w ten sposób przed działaniem wolnych rodników
-jest lekkostrawna, przy czym ilość błonnika zależy od jej odmiany
-zawiera m.in. chiroinozytol – związek, który może przyczyniać się do obniżania poziomu glukozy we krwi
-soki oraz przeciery z dyni mają działanie moczopędne co może być wykorzystywane w schorzeniach nerek czy układu krążenia
-oraz wiele, wiele innych...
Jak wykorzystać dynie w kuchnie?
-jako najbardziej popularną zupę krem (idealna na te jesienne wieczory)
-jako placuszki, racuchy a nawet naleśniki
-świetny dodatek do sałatki w wersji np. pieczonej czy marynowaną
-jako przetwory tj. konfitury, dżemy, kompoty i inne
Korzystajcie, bo niedługo znów do niej zatęsknimy :)
Moi pacjenci mogą potwierdzić, że w ich jadłospisach dynia obecnie pojawia się w różnych wersjach :)
Twój komentarz