Sok pitny jest to produkt pochodzący 100% z owoców i warzyw. Otrzymuje się go w procesie wyciskania owoców i warzyw bezpośrednio po zbiorze lub poprzez rozcieńczanie sporządzonych wcześniej z tego surowca form zagęszczonych. Soki mogą być klarowne, mętne i przecierowe. Co ważne soki zawierają jedynie naturalnie występujące cukry, które znajdują się w surowcu. Zgodnie z obowiązującymi przepisami nie mogą być one konserwowane chemicznie oraz nie mogą zawierać sztucznych barwników i aromatów.
Nektar jest to produkt, który oprócz soku owocowego zawiera dodatek wody i cukru oraz czasem kwasu cytrynowego. Ilość owoców i warzyw w nektarze waha się według obowiązujących standardów pomiędzy 25% a 99%. Nektary podobnie jak soki nie zawierają dodatku sztucznych barwników, aromatów czy konserwantów.
Warto podkreślić, że z niektórych owoców nie można przygotować soków z 100% zawartością wsadu owocowego, ze względu na to, że były by za kwaśne. Występują więc one w postaci nektaru. Do owoców tych zaliczymy m.in. aronię, porzeczkę czy wiśnie.
Napój owocowy i warzywnyzawiera natomiast wsad owocowy lub warzywny w ilości od 20% do 99%. Dodaje się do niego cukier lub środek słodzący, kwas cytrynowy, barwniki i aromaty. Często produkty te wzbogacane są dodatkowo witaminami. Charakteryzują się także większą ilością wody.
I tak dla porównania i zobrazowania tych trzech produktów można przedstawić następujące przykłady:
- 1L soku= 10 pomarańczy
- 1L nektaru= 5 pomarańczy
- 1L napoju owocowego= 2 pomarańcze
Obecnie na rynku mamy także nowoczesne produkty zwane „Smoothie”. Są to zwykle produkty, które otrzymuje się w wyniku połączenia soku owocowego i gęstego napoju. Nazwa ta oznacza z języka angielskiego „zawiesisty”.
Jak widzimy podczas wyboru soku warto przyjrzeć się etykiecie, aby mieć pewności czy wybraliśmy produkty, który jest dla nas najbardziej właściwy.
Wartość odżywcza soków
Głównym składnikiem soków jest woda, ale są również cennym źródłem węglowodanów oraz błonnika, którego jest istotnie mniej niż w naturalnych surowcach. Cukry naturalne obecne w sokach to: sacharoza, fruktoza, glukoza a także sorbitol. Soki dostarczają dodatkowo znacznych ilości witamin, niewielką ilość kwasu foliowego oraz składników mineralnych takich jak potas czy mangan, przy czym więcej tych składników zawierają ich surowce. Warto zaznaczyć, że powinno się wybierać głównie soki przecierowe ze względu na znaczącą ilość witamin, składników mineralnych a także związków
bioaktywnych. Częściej należy spożywać soki warzywne niż owocowe ze względu na niższą kaloryczność oraz wyższą zawartość cennych składników.
Dodatkowo warto pamiętać, że soki należą do grupy produktów o znaczącej wartości kalorycznej, dlatego należy zachować szczególny umiar w ich spożyciu. Jeżeli macie do wyboru czy zjeść owoc czy wypić sok, zdecydowanie sięgnijcie po owoc – ma on zdecydowanie więcej witamin, składników mineralnych, związków bioaktywnych oraz przede wszystkim błonnika.
Autor: mgr Karolina Zapora - dietetyk kliniczny
Twój komentarz