INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Karoliną Zaporą.

Karolina Zapora
11 Sier

Grilluj zdrowo, smacznie i kolorowo czyli jak grillować, aby nie zaszkodzi swojemu zdrowiu?

Sezon grillowy "w pełni" więc warto skorzystać z kilku porad dotyczących zdrowego grillowania.

Okres letni to czas spędzania czasu na świeżym powietrzu wśród rodziny i przyjaciółmi, ale także okazja aby grillować. Sezon grillowy już w pełni dlatego poniżej kilka rad żywieniowych jak przygotowywać potrawy na grillu, aby były smaczne, ale przede wszystkim zdrowe – nie zagrażające naszemu zdrowiu i zdrowiu naszej rodziny.

  1. Staraj się zamiast tłustej kiełbasy oraz tłustych mięs (wieprzowiny) wybierać na grilla mięso drobiowe – kurczaka, indyka lub rybę. W ten sposób przygotujesz dania nawet o połowę mniej kaloryczne, z mniejszą zawartością tłuszczu co zdecydowanie lepiej wpłynie na Twoje zdrowie. Wystarczy, że mięso oprószysz lub natrzesz ulubionymi przyprawami lub przygotujesz marynatę do mięsa, a potrawa wyjdzie z pewnością soczysta, smaczna i aromatyczna.
  2. Nie kupuj mięs w gotowych marynatach są pełne konserwantów, dodatków do żywności i innych zbędnych składników. Nic prostszego! Sam zrób marynatę do mięsa – wystarczy oliwa z oliwek i ulubione przyprawy lub zioła (najlepiej świeże lub suszone) i gotowe!
  3. Pamiętaj grilluj krótko. Mięso możesz podzielić na mniejsze kawałki lub pokroić w cienkie plastry, aby skrócić jego obróbkę termiczną. Im dłużej trwa proces grillowania tym większe ryzyko, że w potrawie znajdą się szkodliwe dla nas związki.
  4. Pamiętaj o warzywach. Niech to one królują na grillu obok mięsa drobiowego. Możesz wykorzystać bakłażana, cukinie, paprykę lub inne ulubione warzywa. Przyrządź z nich szaszłyki lub po prostu oprósz je przyprawami i przygotuj na grillu. Warzywna niech towarzyszą potrawom mięsnym również na stole w postaci różnych sałatek lub po prostu pokrojone na talerzu.
  5. Nigdy nie grilluj bezpośrednio nad ogniem, tylko nad żarem. W osmolonych potrawachmogą znajdować się niebezpieczne dla naszego zdrowia związki.
  6. Uważaj na gotowe sosy. Zawsze sprawdzaj ich skład przed zakupem, gdyż mogą być „napakowane” dużą ilością cukru, soli, glutaminianu sodu lub innych dodatków. Jeśli masz ochotę i nie wyobrażasz sobie spożyć mięsa bez dodatku sosu to spróbuj przygotować go samodzielnie. Możesz do tego użyć jogurt naturalny lub musztardę, a także świeże lub suszone zioła.
  7. Staraj się zrezygnować z „słodkich napojów”. Nie dokładaj sobie kolejnego źródła tylko i wyłącznie cukru oraz inny chemicznych dodatków. Niech na stole króluje woda! Zrób ją w dzbanku dla wszystkich domowników. A jeśli nie lubisz smaku zwykłej wody – zrób własną wodę smakową. Wystarczy, że do dzbanka z wodą dodasz plasterki ulubionych owoców i gotowe!
  8. Zawsze po każdym grillowaniu dokładnie umyj grilla. Pozostały tłuszcz i inne zanieczyszczenia mogą dostać się do potrawy i zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Mam nadzieję, że powyższe wskazówki zwiększą świadomość na temat grillowania oraz sprawią, że potrawy przygotowane na grillu w żaden sposób nie wpłynął negatywnie na nasze zdrowie. Pamiętajmy jednak, że grillowanie nie do końca będzie dla nas całkowicie zdrowe, dlatego najważniejsze jest zachowanie umiaru.   

Autor: mgr Karolina Zapora dietetyk

Twój komentarz




POKAŻ