Okres letni to czas spędzania czasu na świeżym powietrzu wśród rodziny i przyjaciółmi, ale także okazja aby grillować. Sezon grillowy już w pełni dlatego poniżej kilka rad żywieniowych jak przygotowywać potrawy na grillu, aby były smaczne, ale przede wszystkim zdrowe – nie zagrażające naszemu zdrowiu i zdrowiu naszej rodziny.
- Staraj się zamiast tłustej kiełbasy oraz tłustych mięs (wieprzowiny) wybierać na grilla mięso drobiowe – kurczaka, indyka lub rybę. W ten sposób przygotujesz dania nawet o połowę mniej kaloryczne, z mniejszą zawartością tłuszczu co zdecydowanie lepiej wpłynie na Twoje zdrowie. Wystarczy, że mięso oprószysz lub natrzesz ulubionymi przyprawami lub przygotujesz marynatę do mięsa, a potrawa wyjdzie z pewnością soczysta, smaczna i aromatyczna.
- Nie kupuj mięs w gotowych marynatach są pełne konserwantów, dodatków do żywności i innych zbędnych składników. Nic prostszego! Sam zrób marynatę do mięsa – wystarczy oliwa z oliwek i ulubione przyprawy lub zioła (najlepiej świeże lub suszone) i gotowe!
- Pamiętaj grilluj krótko. Mięso możesz podzielić na mniejsze kawałki lub pokroić w cienkie plastry, aby skrócić jego obróbkę termiczną. Im dłużej trwa proces grillowania tym większe ryzyko, że w potrawie znajdą się szkodliwe dla nas związki.
- Pamiętaj o warzywach. Niech to one królują na grillu obok mięsa drobiowego. Możesz wykorzystać bakłażana, cukinie, paprykę lub inne ulubione warzywa. Przyrządź z nich szaszłyki lub po prostu oprósz je przyprawami i przygotuj na grillu. Warzywna niech towarzyszą potrawom mięsnym również na stole w postaci różnych sałatek lub po prostu pokrojone na talerzu.
- Nigdy nie grilluj bezpośrednio nad ogniem, tylko nad żarem. W osmolonych potrawachmogą znajdować się niebezpieczne dla naszego zdrowia związki.
- Uważaj na gotowe sosy. Zawsze sprawdzaj ich skład przed zakupem, gdyż mogą być „napakowane” dużą ilością cukru, soli, glutaminianu sodu lub innych dodatków. Jeśli masz ochotę i nie wyobrażasz sobie spożyć mięsa bez dodatku sosu to spróbuj przygotować go samodzielnie. Możesz do tego użyć jogurt naturalny lub musztardę, a także świeże lub suszone zioła.
- Staraj się zrezygnować z „słodkich napojów”. Nie dokładaj sobie kolejnego źródła tylko i wyłącznie cukru oraz inny chemicznych dodatków. Niech na stole króluje woda! Zrób ją w dzbanku dla wszystkich domowników. A jeśli nie lubisz smaku zwykłej wody – zrób własną wodę smakową. Wystarczy, że do dzbanka z wodą dodasz plasterki ulubionych owoców i gotowe!
- Zawsze po każdym grillowaniu dokładnie umyj grilla. Pozostały tłuszcz i inne zanieczyszczenia mogą dostać się do potrawy i zaszkodzić naszemu zdrowiu.
Mam nadzieję, że powyższe wskazówki zwiększą świadomość na temat grillowania oraz sprawią, że potrawy przygotowane na grillu w żaden sposób nie wpłynął negatywnie na nasze zdrowie. Pamiętajmy jednak, że grillowanie nie do końca będzie dla nas całkowicie zdrowe, dlatego najważniejsze jest zachowanie umiaru.
Autor: mgr Karolina Zapora dietetyk
Twój komentarz