INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Karoliną Zaporą.

Karolina Zapora
15 Sier

Czekolada – jeść, nie jeść, o to jest pytanie ?

Co odpowiecie?

Pewnie większość odpowie „jasne, że TAK”!

Ja też odpowiem TAK!,  ALE…. (jak zawsze musi być jakieś ale :))

Wszystko zależy jaką czekoladę wybieramy.

  • Oczywiście najlepsza i najzdrowsza jest GORZKA, ale sprawdzajmy skład i wybierajmy taką, która ma przynajmniej 60% komponentów pochodzących z ziaren kakaowca tj. miazgi, proszku lub tłuszczu kakaowego.
  • Mleczna powinna mieć przynajmniej 25% składników z ziaren kakaowca, a najlepiej jak będzie zawierała 50% kakao.
  • Najgorsze i najbardziej „oszukańce” są czekolady nadziewane, które mają dużo składników na których, łatwo oszukać konsumenta. Mają zazwyczaj dużo dodatków do żywności typu barwniki, konserwanty, aromaty i do tego najczęściej są najbardziej kaloryczne!

Kupując czekoladę wybierzmy tą najzdrowszą czyli tą z najwyższą zawartością kakao bo to ze względu na nie powinniśmy wybierać głównie czekoladę.

A co z cukrem w czekoladzie?

Jeśli chodzi o cukier to oczywiście, że będzie w czekoladzie, ale tu kierujmy się zasadą im mniej go tym zdecydowanie lepiej, w czekoladzie gorzkiej nie powinien przekraczać 1/3 produktu, w mlecznej odwrotnie. I najważniejsze czy wybierzemy gorzką, mleczną czy jakąkolwiek inną czekoladę najważniejsza jest ILOŚĆ jaką zjemy. Bo nie ma produktu, który w sam sobie będzie nas „tuczył”. Tak samo z czekoladą od „jednej kostki” nie przytyjemy, ale jak zjemy całą tabliczkę i to tak każdego dnia i przekroczy to nasze zapotrzebowanie to już ryzyko zwiększenia masy ciała znacznie większe.

Twój komentarz




POKAŻ