Nie znaczy to, że nasz koszyk zakupowy powinien być „naładowany” produktami, które są trwałe i mają dłuższy termin przydatności, ale nic poza tym! Właśnie w tym czasie powinniśmy postawić na zdrową dietę, aby wspierać naszą odporność, dlatego nasz koszyk powinny wypełniać produkty, które są trwałe, a też bogate odżywczo. W związku z tym wypieraj takie produkty jak:
-makarony pełnoziarniste
-kasze, ryż ale nie tylko ryż biały, spróbuj ryż brązowy ma o wiele więcej cennych składników niż ryż biały, który został już obrobiony „technologicznie”
-płatki owsiane – jeśli lubisz to „dobry start” na śniadanie, choć ja polecam bardziej płatki owsiane górskie niż błyskawiczne
-mąka razowa- ale nie tylko mąki „wszelakie” inne niż zwykła mąka pszenna, która jest uboga w cenne dla nas składniki ze względu na jej wcześniejsze „oczyszczenie”
-strączki- można z nich wyczarować naprawdę świetnie dania i są dobry źródłem białka, którego w naszej diecie nie może zabraknąć
-orzechy/pestki – dobre źródło błonnika, który będzie „czyścił” nasz układ pokarmowy jak szczoteczka usuwając wszelakie toksyny
-gorzka czekolada – dobrej jakości czekolada gorzka to taka, która ma przynajmniej 70% kakao, sprawdzaj ile miazgi kakaowej albo tłuszczu kakaowca w niej się znajduje
-oliwa/olej rzepakowy- do smażenia, oliwa z oliwek także dodatek na surowo
-olej lniany – tylko i wyłącznie na surowo, świetne źródło kwasów omega 3
-mrożone owoce/warzywa – nie obawiaj się mrożonek – nie tracą aż tak dużo cennych składników i witamin w porównaniu do surowych odpowiedników, oczywiście staraj się aby w Twoim jadłospisie przeważały surowe warzywa i owoce, ale jak zabraknie ich w Twoim domu możesz sięgnąć po mrożonki.
Nie i jeszcze raz nie! Tego nie powinno być w Twoim koszyku:
-zupek chińskich
-dań gotowych w słoikach, puszkach
-konserw i itd.
Takie produkty nie prowadzą do zdrowej racjonalnej diety i na pewno nie wzmacniają naszego organizmu w tym szczególnym czasie, a wręcz przeciwnie niszczą dobry mikrobiom.
Twój komentarz