INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Karoliną Zaporą.

Karolina Zapora
28 Kwie

Miód prawdziwy czy sztuczny– jak rozpoznać „fałszywkę”?

Poznaj proste sposoby jak sprawdzić czy kupiłeś prawdziwy miód?

Z pewnością każdy z nas wie jak wiele cennych właściwości ma miód min. przeciwzapalne, bakteriobójcze. W jego składzie znajduje się ponad 30 minerałów głównie żelazo, mangan, magnez i witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B. I mogłabym tak wymieniać dalej i dalej. Ale całe sedno jest w tym aby kupić właśnie prawdziwy miód bo tylko ten ma wyżej wymienione cenne właściwości, a fałszywka będzie nam dostarczała tylko kalorii oraz chemicznych barwników, aromatów.

Co ważne, jeżeli miód się szybko krystalizuje nie oznacza, że to fałszywka. Każdy miód będzie ulegał temu procesowi, a szybkość tego procesu będzie zależała od rodzaju miodu (akacjowy, rzepakowy itd.) oraz sposoby przechowywania.

Jak rozpoznać więc fałszywkę? Zabaw się w naukowca-badacza :) 

- Pierwszy test: Wlej 2-3łyżki miodu do szklanki z chłodną wodą – dobrej jakości miód będzie spływał nieprzerywanym strumieniem, układa się „równo” na dnie oraz wolno się rozpuszcza. Fałszywy nie spływa równo, tworzy zawirowania i szybko rozpuszcza się w wodzie.

- Drugi test:Nabierz miodu na łyżeczkę i wlewaj z powrotem do słoika- jeśli na powierzchni zrobi się wklęśnięcie – miód jest podrabiany, a jeżeli ułoży się w „piramidkę” – miód jest wartościowy.

Pamiętaj tylko, że jeśli ma zaburzenia gospodarki węglowodanowej tj. cukrzyca, insulinooporność albo masz alergię miód nie jest Tobie dedykowany.

Sprawdź, czy kupiłeś prawdziwy miód, który ma najcenniejsze dla Ciebie właściwości :) 

Twój komentarz




POKAŻ