Przepis na 6 porcji
Domowy zakwas na żurek:
Składniki:
-Mąka razowa typ 2000 -100g ½ szklanka
-Czosnek -1 ząbek
-Ziele angielskie - 2 ziarenka
-Przyprawa pieprz czarny-2 ziarenka
-Liść laurowy -2 listki
Sposób przygotowania:
Do słoika włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wsypać mąkę i zalać pół litra ciepłej wody. Słoik przykryć gazą. Zakwas należy codziennie zamieszać o tej samej porze. Domowy zakwas jest gotowy po 4 dniach.
Żurek w wersji „light”
Składniki:
-Jaja gotowane 200g 4 sztuki
-Bulion warzywny 2 l
-Kiełbasa z fileta z kurczaka 3 sztuki
-Przyprawa majeranek 2 łyżeczki
-Chrzan 1 łyżeczka
-Czosnek 1 ząbek
Sposób przygotowania:
Do bulionu warzywnego dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek, gotować około 30 minut i odcedzić. Następnie stopniowo wlewać zakwas, najpierw szklankę, a potem dolewać sprawdzając, czy nie jest za kwaśny. Doprawić majerankiem, chrzanem i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem.
Mam nadzieję, że spróbujecie :)
Smacznego :)
Twój komentarz