INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Karoliną Zaporą.

Karolina Zapora
07 Kwie

Żurek w wersji "light"

Zrób na świąteczny stół żurek w wersji light :) 

Przepis na 6 porcji 

Domowy zakwas na żurek:

Składniki:

-Mąka razowa typ 2000 -100g ½ szklanka

-Czosnek                           -1 ząbek

-Ziele angielskie               - 2 ziarenka

-Przyprawa pieprz czarny-2 ziarenka

-Liść laurowy                     -2 listki

Sposób przygotowania:

Do słoika włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wsypać mąkę i zalać pół litra ciepłej wody. Słoik przykryć gazą. Zakwas należy codziennie zamieszać o tej samej porze. Domowy zakwas jest gotowy po 4 dniach.

Żurek w wersji „light”

Składniki:

-Jaja gotowane                            200g 4 sztuki

-Bulion warzywny                        2 l

-Kiełbasa z fileta z kurczaka        3 sztuki

-Przyprawa majeranek                 2 łyżeczki

-Chrzan                                        1 łyżeczka

-Czosnek                                      1 ząbek

Sposób przygotowania:

Do bulionu warzywnego dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek, gotować około 30 minut i odcedzić. Następnie stopniowo wlewać zakwas, najpierw szklankę, a potem dolewać sprawdzając, czy nie jest za kwaśny. Doprawić majerankiem, chrzanem i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem.

 

Mam nadzieję, że spróbujecie :)

Smacznego :)

Twój komentarz




POKAŻ