A jak jeszcze nie próbowałeś ich w swojej kuchni to masz okazje bo mają wiele cennych właściwości- są niskokaloryczne (tak jak większość warzyw!) zawierają ponad 90% z wody, zawierają ponad 100 substancji aktywnych tj. witaminy, głównie witamina K i kwas foliowy, składniki mineralne tj. miedź, selen fosfor, żelazo, wapń i wiele innych.
Wykazują dodatkowo działanie antynowotworowe ze względu na zawarty w nich glutation- składnik, który ma właściwości detoksykujące.
Dodatkowo działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie oraz moczopędnie co prowadzi do oczyszczania organizmu z nadmiaru wody i soli – co będzie szczególnie korzystne dla osób które cierpią na obrzęki.
Jedna tylko uwagi – szparagów nie powinny spożywać osoby z dną moczanową i kamieniami nerkowymi, ze względu na zawarte w nich puryny, mogą prowadzić do gromadzenia się kwasu moczowego.
Ale jeśli nie dotyczą Ci te jednostki chorobowe to nawet się nie zastanawiaj tylko koniecznie wykorzystaj je w swoim jadłospisie :)
Twój komentarz