INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Karoliną Zaporą.

Karolina Zapora
24 Maj

Czas na zdrową przekąskę czyli chipsy warzywne

Poznaj przepis na szybkie, proste i smaczne chipsy warzywne. Zrób dla całej rodziny :) 

Chipsy warzywne

100 g  Marchew

100 g Burak

100 g Ziemniak

15  g  Oliwa z oliwek

Sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia

Dip jogurtowo- koperkowy

75  ml Jogurt naturalny

10  g  Koperek

Sól, pieprz

Warzywa umyć, obierać ze skórki i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić w milimetrowej grubości plasterki (grubość ma kluczowe znaczenie podczas pieczenia). Przełożyć do miski, dodać olej, przyprawy i dokładnie wymieszać. Na blasze do pieczenia rozłożyć arkusz papieru do pieczenia i ułożyć jedną warstwę warzyw. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st. C i piec przy uchylonych drzwiczkach ok. 30 minut.

Do jogurtu dodać posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Całość przyprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ