Chipsy warzywne
100 g Marchew
100 g Burak
100 g Ziemniak
15 g Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia
Dip jogurtowo- koperkowy
75 ml Jogurt naturalny
10 g Koperek
Sól, pieprz
Warzywa umyć, obierać ze skórki i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić w milimetrowej grubości plasterki (grubość ma kluczowe znaczenie podczas pieczenia). Przełożyć do miski, dodać olej, przyprawy i dokładnie wymieszać. Na blasze do pieczenia rozłożyć arkusz papieru do pieczenia i ułożyć jedną warstwę warzyw. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st. C i piec przy uchylonych drzwiczkach ok. 30 minut.
Do jogurtu dodać posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Całość przyprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Twój komentarz