INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Karoliną Zaporą.

Karolina Zapora
04 Sier

Cukinia w wakacyjnej odsłonie! :)

Dzisiaj podsuwam Wam przepis na smaczny, prosty obiad z wykorzystaniem cukinii :)

Mam nadzieję, że wypróbujecie i dacie znać w komentarzu jak smakowało :)

Cukinia zapiekana z łososiem i mozzarellą 

Składniki na jedną porcje: 

  • Cukinia 1/2 dużej sztuki (300 g)
  • Łosoś, wędzony na zimno 1/2 opakowania (50 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżeczki (25 g)
  • Ser mozzarella pół sztuki (50 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (10 g)
  • Świeży koperek 1 łyżeczka (5 g)
  • Zioła prowansalskie pół łyżeczki (2 g)

Sposób przygotowania:

Cukinię umyć i pokroić na plastry. Zioła wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, następnie posmarować plastry cukinii. Plastry cukinii ułożyć na pergaminie. Zapiekać około 20 minut, aż cukinia będzie miękka. Następnie na cukinię położyć cienkie plastry mozzarelli i łososia. Zapiekać około 7 minut, aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika i przełożeniu na talerz posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego :) 

Twój komentarz




POKAŻ