Cukinia zapiekana z łososiem i mozzarellą
Składniki na jedną porcje:
- Cukinia 1/2 dużej sztuki (300 g)
- Łosoś, wędzony na zimno 1/2 opakowania (50 g)
- Oliwa z oliwek 4 łyżeczki (25 g)
- Ser mozzarella pół sztuki (50 g)
- Sok z cytryny 1 łyżka (10 g)
- Świeży koperek 1 łyżeczka (5 g)
- Zioła prowansalskie pół łyżeczki (2 g)
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć i pokroić na plastry. Zioła wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, następnie posmarować plastry cukinii. Plastry cukinii ułożyć na pergaminie. Zapiekać około 20 minut, aż cukinia będzie miękka. Następnie na cukinię położyć cienkie plastry mozzarelli i łososia. Zapiekać około 7 minut, aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika i przełożeniu na talerz posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego :)
Twój komentarz