INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Karoliną Zaporą.

Karolina Zapora
07 Paź

Sałatka z ciecierzycą

Przepis na smaczną sałatkę - spróbujcie sami, przepis poniżej. 

Sałatka z pieczoną ciecierzycą

Składniki (1 porcja):
- mix sałat- 150g
- cukinia- 50g
- cebula czerwona- 40g
- pomidorki koktajlowe- 300g
- ciecierzyca z puszki- 65g
- olej rzepakowy- 10g
- musztarda- 1 łyżeczka (10g)
- sok z cytryny- 9g
- sok z pomarańczy- 18g
- miód- 4g
- papryka słodka- 1łyżeczka
- papryka słodka- 1 łyżeczka
- sól- szczypta
- bułka wieloziarnista- 50g

Sposób przygotowania:
1. W misce umieść ciecierzycę, dodaj przyprawy, łyżeczkę oleju i odstaw do zamarynowania.
2. Na blaszkę wysyp ciecierzycę i piecz w piekarniku z termoobiegiem w 180°C przez 10-15 minut aż będzie chrupka.
3. Na talerzu ułóż sałatę, cukinię pokrojoną w plasterki, cebulę, pomidorki i dodaj upieczoną ciecierzycę.
4. Podpiecz pokrojoną bułkę w piekarniku.
5. Wymieszaj musztardę z sokiem z cytryny i pomarańczy, olejem i miodem.
6. Sałatkę przed podaniem polej sosem i zjedz z grzankami.

Wartość odżywcza: 415 kcal; 59 g węglowodanów; 16 g białka; 16 g tłuszczów

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ