INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Karoliną Zaporą.

Karolina Zapora
29 List

Sernik z galaretką

Spróbujecie nowego przepisu na sernik z galaretką truskawkową, idealny przepis na przekąskę!

Sernik z galaretką truskawkową

Składniki (1 porcja)
- mleko 2%- 20g
- jajko- 1 sztuka
- twaróg chudy- 125g
- mąka owsiana- 10g
- erytrytol- 15g
- proszek do pieczenia- 5g
- truskawki mrożone- 115g
- galaretka bez cukru(w proszku)- 20g

Sposób przygotowania:
1. Oddziel żółtko od białka.
2. Białko ubij na sztywną pianę.
3. Do żółtka dodaj twaróg, erytrytol, mleko i miksuj aż wszystkie składniki się połączą.
4. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę owsianą (możesz użyć płatków owsianych i zmielić je na mąkę) i wymieszaj.
5. Dodaj do masy porcjami białko i delikatnie wymieszaj łyżką.
6. Przelej masę do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180°C z termoobiegiem przez około 20 minut.
7. Galaretkę bez cukru przyrządź według instrukcji na opakowaniu, a truskawki pokrój w ćwiartki.
8. Po wyjęciu sernika z piekarnika, ostudź go, ułóż truskawki i zalej galaretką.
9. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby galaretka stężała.

Wartość odżywcza i energetyczna: 285kcal, 37g węglowodanów; 34g białka; 7g tłuszczów

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ