INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Karoliną Zaporą.

Karolina Zapora
03 List

Kluseczki kładzione z sosem brokułowym z kurczakiem

Nowy przepis na stronie! Smacznego! :)

Składniki (3 porcje):
- brokuł- 300g
- pierś z kurczka- 210g
- cebula- 100g
- olej rzepakowy- 1 łyżeczka (5g)
- śmietanka 30%- 100ml
- mąka ziemniaczana- 0,5 łyżeczki
- sól- 0,5 łyżeczki
- bulion warzywny- 1,5 szklanki (375ml)
- ziele angielskie- 1 ziarno
- liść laurowy- 1 liść
- pieprz czarny- 1 szczypta
- mąka żytnia- 100g
- jajko- 1 sztuka
- szpinak- 125g
- woda- 1 szklanka (250ml)
- ser żółty- 90g

Sposób przygotowania:
1. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na kilkanaście minut.
2. Całego brokuła rozdziel na różyczki. 
3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej rzepakowy i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmaż do momentu aż cebula zmięknie.
4. Dodaj do cebuli kurczaka i podsmażaj pod przykryciem przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
5. Do cebuli i kurczaka wlej bulion warzywny oraz dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
6. Po kilku minutach dodaj różyczki brokuła, posól i gotuj pod przykryciem do momentu aż brokuł zmięknie
7. Po tym czasie dodaj śmietankę. Aby zagęścić sos możesz dodać przez sitko mąkę ziemniaczaną energicznie mieszając sos.
8. Uduś szpinak na suchej patelni pod przykryciem. Zdejmij na talerzyk i odstaw do przestygnięcia.
9. Do miski dodaj mąkę żytnią, wodę, sól i jajko i wymieszaj dobrze ze sobą. Dodaj do masy szpinak.
10. Do garnka wlej wodę, posól i zagotuj. Na łyżeczkę nabierz odrobinę ciasta (1/2 łyżeczki) i bezpośrednio umieszczaj w wodzie. Gotuj około minuty i cedzakiem wyłów na durszlak.
11. Wyłóż kluseczki i sos na talerz. Posyp startym serem.

Smacznego!

Wartość odżywcza i eneretyczna: 532kcal; 43g węglowodanów; 35g białka; 26g tłuszczów

Twój komentarz




POKAŻ