INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Karoliną Zaporą.

Karolina Zapora
09 List

Spaghetti w innym wydaniu

Czy jest ktoś kto nie lubi spaghetti? Tym razem mam dla Was przepis na spaghetti w innej "odsłonie" a chodzi o dodatek tofu. 

Makaron spaghetti z tofu

Składniki (2 porcje):
- tofu naturalne- 100g
- cebula- 50g
- olej rzepakowy- 1 łyżeczka
- przecier pomidorowy- 1 szklanka
- makaron pełnoziarnisty- 100g (przed ugotowaniem)
- ser feta- 60g
- papryka słodka w proszku- 0,5 łyżeczki
- papryka wędzona- 1,5 łyżeczki
- keczup- 1 łyżeczka
- sól- 1 szczypta
- pieprz- 1 szczypta

Sposób przygotowania:
1. Rozgnieć tofu widelcem, przypraw papryką słodką, papryką wędzoną, solą, pieprzem i keczupem. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę.
3. Dodaj tofu i podsmaż przez kilka minut.
4. Dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj (możesz dodać jeszcze pół łyżeczki papryki wędzonej). Podgrzewaj aż sos zgęstnieje.
5. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
6. Podawaj z serem feta.

Smacznego!

Wartość odżywcza i energetyczna: 367kcal; 52g węglowodanów; 17g białka; 13g tłuszczów

Twój komentarz




POKAŻ