Brownie z czerwonej fasoli
Składniki (6 kawałków ciasta):
- 1 banan
- puszka fasoli czerwonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3 łyżki ksylitolu (lub innego słodzidła, np. 7 pastylek pokruszonego słodzika, może być cukier jednak wtedy kaloryka wzrośnie o ok. 150kcal)
- 3 łyżki kakao
- garść borówek
- 2 kostki białej czekolady i 2 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- ½ łyżeczki budyniu czekoladowego
Sposób przygotowania:
Fasole dokładnie wypłukać. Wszystko zmiksować na gładką masę,wlać do foremki (ja użyłam tortownicy 25cm). Posypać borówkami. Piec ok. 45 min w 180*C. Kostki czekolady rozpuścić w mleku, budyń rozpuścić w ok 2 łyżkach zimnej wody, dodać do czekolady i mieszać aż zgęstnieje. Gotową polewę wyłożyć na upieczone ciasto.
Kaloryka całości: 980 kcal, 1 kawałek 163 kcal
Makroskładniki w całym cieście: Białko 54,5 g, Tłuszcz 26,4 g, Węglowodany 114 g
Smacznego!
Twój komentarz