INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Karoliną Zaporą.

Karolina Zapora
08 Sier

Krem z pomidorów z ciecierzycą

Nowy przepis na pyszną zupę krem już na stronie! 

Krem z pomidorów z ciecierzycą

Składniki (4 porcje):
- olej rzepakowy- 10g
- czosnek- 2 ząbki (6g)
- cebula- 130g
- marchew- 230g
- pietruszka (korzeń)- 120g
- ciecierzyca z puszki- 150g
- pomidory z puszki- 500g
- woda- 1l
- ser feta- 160g
- chleb wieloziarnisty- 4 kromki (200g)
- ziele angielskie- 2 ziarna
- liść laurowy- 1 liść
- mix pestek dyni i słonecznika- 4g

Sposób przygotowania:
1. Na łyżce oleju podsmaż czosnek i cebulę.
2. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę i gotuj pod przykryciem aż zmiękną (możesz dodać trochę wody, aby zawartość się nie przypaliła).
3. Dodaj ciecierzycę z puszki, liście laurowe, ziele angielskie i zalej wszystko wodą
4. Gotuj około 15-20 minut.
5. Do wywaru wlej pomidory z puszki i gotuj jeszcze 15 minut.
6. Zaczekaj aż zupa przestygnie i zblenduj ją na krem (usuń wcześniej ziele i liść laurowy).
7. Podawaj zupę z pokruszoną fetą, pestkami dyni i słonecznika i kromką chleba.

Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcja: 393kcal; 49g węglowodanów; 18g białka; 15g tłuszczów

Smacznego! 

Twój komentarz




POKAŻ