Tortilla z warzywami i tofu
Składniki (4 porcje):
- mix sałat-75g
- papryka czerwona- 50g
- pomidor- 100g
- cebula czerwona- 15g
- kukurydza konserwowa- 100g
- tofu- 90g
- olej rzepakowy- 1 łyżeczka
- jogurt naturalny- 75g
- majonez- pół łyżeczki
- czosnek- 1 ząbek
- ser żółty- 4 plasterki
- tortilla pełnoziarnista- 4 sztuki
- przyprawa gyros- 1,5 łyżeczki
- sól- szczypta
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pokrój tofu w kostkę, dodaj olej i dopraw przyprawą gyros. Odstaw na 15 minut.
2. Tofu podsmaż na rozgrzanej patelni. Zdejmij z ognia i przestudź.
3. Pomidora i paprykę pokrój w kostkę, cebulę w piórka.
4. Do miski wsyp sałatę, pokrojone warzywa, kukurydzę z puszki i tofu.
5. W szklance wymieszaj jogurt naturalny, majonez i czosnek (posiekany). Dosól i popieprz do smaku.
6. Na brzegu torilli ułóż ser żółty, na środku tofu z warzywami, polej sosem i zwiń placek, aby nic się z niego nie wysypywało.
7. Podpiecz na suchej patelni grillowej (lub zwykłej patelni).
Wartość odżywcza i energetyczna: 347kcal; 36g węglowodanów; 15g białka; 16g tłuszczów.
Smacznego!
Twój komentarz