Kaszotto pieczarkowe
Składniki (3 porcje):
- pieczarki- 270g
- kasza bulgur- 100g
- soczewica- 60g
- cebula- 100g
- śmietanka 30%/jogurt grecki- 60g
- bulion warzywny- 2 szklanki
- olej rzepakowy- 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Obierz pieczarki lub dokładnie je umyj i pokrój w plasterki.
2. Na łyżce oleju rzepakowego podsmaż cebulę.
3. Dodaj pieczarki i podsmaż przez 5 minut, przykryj przykrywką i duś przez 10 minut. Posól do smaku.
4. Do pieczarek wlej bulion warzywny (jeśli nie masz bulionu możesz wlać wodę, dodać ziele angielskie i liścia laurowego i gotować przez 15 minut) i zagotuj.
5. Wsyp kaszę, wymieszaj, przykryj i gotuj przez 15 minut.
6. Dodaj soczewicę (wyjmij z puszki i wypłucz pod bieżącą wodą) i gotuj jeszcze przez kilka minut aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka.
7. Dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.
Wartość odżywcza i enegetyczna: 313kcal; 47g węglowodanów; 12g białek; 10g tłuszczów.
Smacznego! :)
Twój komentarz