INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Karoliną Zaporą.

Karolina Zapora
21 Paź

Szakszuka

Jeśli jeszcze nie spróbowaliście tej wersji śniadania - to macie teraz okazje! 

Składniki:

  • 2 pomidory
  • ½  łyżki oliwy
  • ½ ząbka czosnku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, oregano

-szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. 
  2. Na oliwię podsmażyć czosnek. 
  3. Pomidory włożyć na patelnię, doprawić. Wymieszać i intensywnie smażyć na dużym ogniu przez ok. 4min w celu odparowania. Następnie smażyć dalej bez mieszania aby zachować strukturę. 
  4. Wbić jajka, przykryć pokrywką i gotować do ścięcia białka. 
  5. Posypać pokrojonym szczypiorkiem. Można podawać z bagietką lub chlebem pełnoziarnistym. 

Smacznego!

Wartość kaloryczna i odżywcza: 250 kcal; Białko 14,8; Tłuszcz 17,7; Węglowodany 12,2; w tym błonnik 3,8

 

Twój komentarz




POKAŻ