Składniki (1 porcja):
-dynia 230g
-ziemniaki 115g
-przecier pomidorowy 0,5 łyżeczki
-jogurt naturalny 0,5 łyżeczki
-czonsek 0,5 ząbka
-cebula 40g
-chleb pełnoziarnisty kromka
-olej rzepakowy 5g
-bulion drobiowy 125ml
-kurkuma, imbir, sól
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju w garnku.
2. Dynię obrać, wykroić miąższ i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
3. Dynię, ziemniaki i przecier dodać do garnka, smażyć około 4 min.
4. Całość zalać bulionem, dodać przyprawy do smaku i gotować do miękkości warzyw.
5. Zblendować zupę. Chleb pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
6. Podawać z jogurtem i grzankami.
Smacznego!
Wartość kaloryczna i odżywcza: 446 kcal; Białko 13,2g Tłuszcz 8g; Węglowodany 89,3g
Twój komentarz