Składniki (1 porcja):
- 150 ml mleko 2%/migdałowe
- 40g płatków owsianych
- 20g serwatki białkowej/mleka w proszku
- budyń śmietankowy 1 łyżeczka
- skyr naturalny ½ opakowania
- daktyle 5 sztuk
- masło orzechowe 1 łyżeczka
- czekolada mleczna 2 kostki
- orzeszki ziemne 10g
Sposób przygotowania:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na ok 15min. Płatki ugotować z mlekiem ok 150ml, pod koniec gotowania dodać rozpuszczony w małej ilości wody budyń śmietankowy i mieszać aż całość zgęstnieje, odstawić do przestygnięcia. Gdy troszkę wystygnie wymieszać owsiankę z białkiem i skyrem. Odpowiednio odmoczone daktyle zmiksować z masłem orzechowym, końcowo dodać troszkę gorącej wody, aby konsystencja nie była aż tak gęsta. Gotowy ala karmel wylać na owsiankę. Czekoladę rozpuścić z łyżką mleka i wylać jako kolejną warstwę owsianki. Końcowo całość posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Wartość energetyczna i odżywcza 641kcal B.42g T: 21g, W: 74g
Smacznego!
Twój komentarz