Bajgiel z awokado i jajecznicą
Składniki (1 porcja):
- awokado- pół sztuki
- bajgiel wieloziarnisty- sztuka
- pomidor- 0,5 sztuki (80g)
- jajko- 2 sztuki
- olej rzepakowy- łyżeczka
- cebula- plaster (10g)
- szczypiorek- łyżka
- sól- 2 szczypty
- pieprz- szczypta
- sok z cytryny- łyżka
Sposób przygotowania:
1. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, cebulę również drobno pokroić. Awokado rozgnieść widelcem, dodać pomidora, cebulę i sok z cytryny. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
2. Z bajgla zrobić grzanki (w piekarniku lub na patelni). Do szklanki wbić jajka, dodać sól i pieprz i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i dodać jajka. Mieszać do momentu ścięcia jajecznicy.
3. Bajgla posmarować awokado, a na to położyć jajecznicę i posypać szczypiorkiem.
Wartość kaloryczna i odżywcza: 500kcal; 47g węglowodanów; 22,4g białka; 26g tłuszczów
Twój komentarz