INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Karoliną Zaporą.

Karolina Zapora
08 Sier

Czas na fasolkę szparagową!

Choć sezon fasolki szparagowej już dawno się zacząć czas wykorzystać to warzywa w bardzo ciekawy sposób.

Mam dla Was propozycje szybkiego obiadu z wykorzystaniem fasolki szparagowej!

Smacznego! 

Bowl z tofu i fasolką szparagową

Składniki (1 porcja):
- kasza bulgur- 3 łyżki (45g)
- fasolka szparagowa- garść
- awokado- 3 plastry (30g)
- tofu- pół opakowania (90g)
- papryka czerwona- 100g
- sałata rzymska- 2 liście
- olej rzepakowy- 1,5 łyżki
- oliwa z oliwek- łyżeczka
- sezam- łyżeczka
- sos sojowy- 3 łyżeczki
- mąka ziemniaczana- 1,5 łyżki
- musztarda- łyżeczka
- miód- 0,5 łyżeczki
- przyprawa papryka wędzona- pół łyżeczki
- przyprawa papryka słodka- pół łyżeczki
- sok z cytryny- łyżka

Sposób przygotowania:
1. Tofu odsączyć z płynu ręcznikiem papierowym. Pokroić w grubą kostkę i przyprawić sosem sojowym, papryką słodką i wędzoną. Odstawić na całą noc lub kilka godzin.

2. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.

3. Fasolkę ugotować w solonej wodzie do miękkości.

4. Paprykę pokroić w słupki, a awokado w plastry.

5. Do tofu dodać mąkę ziemniaczaną i obtoczyć z każdej strony. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć tofu na złocisty kolor.

6. Musztardę, oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód wymieszać ze sobą.

7. Sezam uprażyć na suchej patelni.

8. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu i polać sosem i posypać sezamem.

Wartość kaloryczna i odżywcza: 712kcal; 89,5g węglowodanów; 24g białka; 33g tłuszczów

Twój komentarz




POKAŻ