INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Karoliną Zaporą.

Karolina Zapora
11 Wrze

Zacznij dzień od pysznego śniadania!

Jak zacząć dobrze tydzień?

Od pysznego śniadania! Od razu tydzień na pewno będzie lepszy. 

Zapraszam na nowy przepis na domową granolę, którą może wykonać każdy. Przepis prosty i szybki!

 

Domowa granola

Składniki (10 porcji)
- płatki owsiane- 250g
- masło orzechowe- 100g
- orzechy włoskie- 50g
- orzechy laskowe- 25g
- orzechy nerkowca- 50g
- słodzik np. erytrol- 30g

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypać płatki owsiane, dodać posiekane orzechy i słodzik. Wymieszać.

2. Dodać masło orzechowe i wymieszać (powinny powstać małe grudki masła orzechowego z płtkami i orzechami).

3. Wyłożyć na blachę i piec przez 20 minut w temperaturze 100°C (funkcja góra-dół). Po 10 minutach przemieszać granolę łyżką.

4. Wystudzoną granolę przesypać do słoika i przechowywać w suchym miejscu.

Wartość kaloryczna i odżywcza: 226 kcal; 25 g węglowodanów; 7,4 g białka; 13,7 g tłuszczów (1 porcja granoli)

Spróbuj domowa granolę ze skyrem i nektarynką:
- granola- 50g
- skyr- 150g
- nektarynka- sztuka

Wartość kaloryczna i odżywcza: 387 kcal; 43 g węglowodanów; 25,6 g białka; 16 g tłuszczów

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ