Domowa granola
Składniki (10 porcji)
- płatki owsiane- 250g
- masło orzechowe- 100g
- orzechy włoskie- 50g
- orzechy laskowe- 25g
- orzechy nerkowca- 50g
- słodzik np. erytrol- 30g
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypać płatki owsiane, dodać posiekane orzechy i słodzik. Wymieszać.
2. Dodać masło orzechowe i wymieszać (powinny powstać małe grudki masła orzechowego z płtkami i orzechami).
3. Wyłożyć na blachę i piec przez 20 minut w temperaturze 100°C (funkcja góra-dół). Po 10 minutach przemieszać granolę łyżką.
4. Wystudzoną granolę przesypać do słoika i przechowywać w suchym miejscu.
Wartość kaloryczna i odżywcza: 226 kcal; 25 g węglowodanów; 7,4 g białka; 13,7 g tłuszczów (1 porcja granoli)
Spróbuj domowa granolę ze skyrem i nektarynką:
- granola- 50g
- skyr- 150g
- nektarynka- sztuka
Wartość kaloryczna i odżywcza: 387 kcal; 43 g węglowodanów; 25,6 g białka; 16 g tłuszczów
Smacznego!
Twój komentarz