Omlet czekoladowy z serkiem orzechowym i borówkami
Składniki (1 porcja):
- jogurt naturalny gęsty- 150g
- jajko- sztuka
- erytrol- łyżeczka
- kakao- łyżka
- mąka pszenna- 4 łyżki- 60g
- olej rzepakowy- łyżeczka
- skyr- 80g
- masło orzechowe- łyżeczka
- borówki- garść
Sposób przygotowania:
1. Do miski przełożyć jogurt naturalny.
2. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko dodać do jogurtu i wymieszać, a białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3. Do jogurtu dodać kakao i słodzik. Wymieszać.
4. Dodać mąkę i ponownie dobrze wymieszać. Przełożyć ubite białko i delikatnie wymieszać całość.
5. Na patelnię wylać olej i za pomocą ręcznika papierowego rozsmarować po całym dnie. Wylać masę i przykryć przykrywką. Zmniejszyć ogień. Piec do momentu ścięcia masy i przerzucić na drugą stronę.
6. W między czasie skyr wymieszać z masłem orzechowym.
7. Zdjąć omleta z ognia, posmarować serkiem i dodać borówki.
Smacznego!
Wartość energetyczna i odżywcza: 547kcal; 68g węglowodanów; 31g białka; 23g tłuszczów
Twój komentarz