Zupa krem z cukinii
Składniki:
Cebula 1 mała sztuka (50 g)
Cukinia pół sztuki (300 g)
Czosnek 1 ząbek (5 g)
Filet z indyka1 porcja (150 g)
Marchew 1 sztuka (50 g)
Oliwa z oliwek półtorej łyżki (15 g)
Ziemniaki 2 średnie sztuki (200 g)
Sposób przygotowania:
1. Indyka opłukać i włożyć do garnka, dodać cebulę i marchew.
2. Zalać wszystko zimną wodą do przykrycia. Zagotować na większym ogniu.
3. Umytą i osuszoną cukinię pokroić w kostkę około 1 cm. Obraną cebulę pokroić na drobną kostkę.
4. Ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki.
5. Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić w kostkę takiej samej wielkości co cukinię.
6. Pokrojone warzywa dodać do bulionu. I doprowadzić do wrzenia.
7. Dodać ziemniaki i gotować zupę do ich całkowitej miękkości (10-12 minut).
8. Wyjąć mięso, a zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku. Mięso drobno pokroić i dodać do zupy.
Wartość kaloryczna i odżywcza: 446 kcal; B: 36g; T:17g; W: 45g
Smacznego!
Twój komentarz