INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Karoliną Zaporą.

Karolina Zapora
13 Wrze

Zupa krem z cukinii

Spróbujcie prosty i szybki przepis na zupę krem z cukinii!

Przepis poniżej!

Zupa krem z cukinii 

Składniki:

Cebula 1 mała sztuka (50 g)

Cukinia pół sztuki (300 g)

Czosnek 1 ząbek (5 g)

Filet z indyka1 porcja (150 g)

Marchew 1 sztuka (50 g)

Oliwa z oliwek półtorej łyżki (15 g)

Ziemniaki 2 średnie sztuki (200 g)

Sposób przygotowania: 

1. Indyka opłukać i włożyć do garnka, dodać cebulę i marchew.

2. Zalać wszystko zimną wodą do przykrycia. Zagotować na większym ogniu.

3. Umytą i osuszoną cukinię pokroić w kostkę około 1 cm. Obraną cebulę pokroić na drobną kostkę.

4. Ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki.

5. Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić w kostkę takiej samej wielkości co cukinię.

6. Pokrojone warzywa dodać do bulionu. I doprowadzić do wrzenia.

7. Dodać ziemniaki i gotować zupę do ich całkowitej miękkości (10-12 minut).

8. Wyjąć mięso, a zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku. Mięso drobno pokroić i dodać do zupy.

Wartość kaloryczna i odżywcza: 446 kcal; B: 36g; T:17g; W: 45g

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ